Η απάντησή μας στο ερώτημα.
Η Εκκλησία είναι το Σώμα που Κεφαλή έχει τον Χριστό (Κολασ. α΄ 18) και έχει μέλη της όλους τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς (Α΄ Κορ. ιβ΄ 27). Όσοι λοιπόν συμμετέχουν στα ιερά Μυστήρια και στην όλη εκκλησιαστική ζωή αποτελούν ζωντανά μέλη του Σώματος, ενώνονται με τον Θεό και με όλους τους άλλους ἐν Χριστῷ αδελφούς.
Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι η φυσική παρουσία μας στον Ναό κι η συμμετοχή στις Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χριστιανικής ζωής.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα να παρευρίσκονται τακτικά στις Ακολουθίες. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι: ασθένεια, διαμονή σε δυσπρόσιτη περιοχή χωρίς δυνατότητα μετακίνησης σε Ναό ή άλλες έκτακτες συνθήκες, που καθιστούν ανέφικτη την φυσική τους παρουσία σε αυτόν.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας δεόμαστε «ὑπέρ τῶν δι᾿ εὐλόγους αἰτίας ἀπολειφθέντων ἀδελφῶν ἡμῶν» (Θ. Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου), δηλαδή για όλους όσοι δεν μπορούν να εκκλησιαστούν λόγω σοβαρής και εύλογης αιτίας.
Κατανοώντας, λοιπόν, την δυσκολία αυτών των ανθρώπων και για να μην στερούνται την συμμετοχή τους στην λειτουργική ζωή της, η Εκκλησία μας αξιοποιεί την τεχνολογία (τηλεόραση, διαδίκτυο, ραδιόφωνο), και φροντίζει να μεταδίδονται πολλές από τις Ακολουθίες καθημερινά. Η κίνηση αυτή αποτελεί τεράστια ευλογία για τους ανθρώπους που αδυνατούν να προσέλθουν.
Όσοι όμως έχουμε την υγεία μας και τη δυνατότητα να μετέχουμε τακτικά στις Ακολουθίες, δεν είναι σωστό να παραμένουμε στο σπίτι και να αποκόπτουμε τον σύνδεσμό μας με το Σώμα της Εκκλησίας.