Η αγωγή των παιδιών μας.

Πάρα πολλοί γονείς δεν ασκούν Χριστιανική αγωγή στα παιδιά τους. Οι ίδιοι νηστεύουν, αλλά δεν μαθαίνουν το παιδί τους να νηστεύει. Οι ίδιοι Κοινωνούν, αλλά δεν μαθαίνουν το παιδί τους συχνά να Κοινωνεί.

Οι ίδιοι προσεύχονται, αλλά δεν μαθαίνουν το παιδί τους να προσεύχεται. Οι ίδιοι εκκλησιάζονται, αλλά αφήνουν το παιδί τους στο κρεβάτι να κοιμηθεί, για να ξεκουραστεί.

Να μην νηστέψει το παιδί μας λένε γιατί είναι μαθητής και δεν δυναμώσει, να μην κουραστεί εδώ, να μην κουραστεί εκεί... και στο τέλος καμμία αγωγή δεν προσφέρουν στο παιδί τους. Δεν ξέρεις αδερφέ, ότι ο πυρήνας της διαπαιδαγωγήσεως είναι η κακοπάθεια;

Πάρτε για παράδειγμα την στρατιωτική θητεία των ανδρών. Εκεί ο πυρήνας της εκπαιδέυσεως είναι ή δεν είναι η κακοπάθεια; Μια πορεία, μια άσκηση, μια κούραση είναι ο πυρήνας της εκπαιδεύσεως των στρατιωτών.

Εάν όμως ο στρατιώτης είναι ''σοκολατένιος'' και δεν καταπονεθεί, πώς θα αποδειχτεί σωστός στρατιώτης;

Και πώς το παιδί σου αδελφέ μου θα αποδεχτεί καλό και ψημένο παιδί στην αρετή και στην ζωή, αν δεν του παρέχεις την εν Χριστώ κακοπάθεια, αλλά του παρέχεις όλες του είδους τις ευκολίες και ανέσεις;

✞ Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος