Loading...

Μερικές φορές παρατηρώντας τις ζωές των άλλων αρχίζουμε να τους ζηλεύουμε και καταλήγουμε να τους φθονούμε.

Αντί να βλέπουμε τους άλλους ως εχθρούς ας τους δούμε ως παραδείγματα. Τι ζηλεύουμε στους άλλους; Πώς το κατόρθωσαν; Κι αν όντως το ποθούμε τόσο πολύ ας το τολμήσουμε.

Όμως το να ζηλεύουμε την ζωή των άλλων και από την άλλη να μην κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε την δίκη μας ζωή, δείχνει τον εγωισμό και έπαρσή μας. Θεωρούμε ότι αξίζουμε όσο οι «πετυχημένοι» γνωστοί μας, αλλά δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τις επιλογές και τις θυσίες που κάνανε εκείνοι.

Μιζεριάζουμε και βγάζουμε κακία προς τους άλλους αν και τίποτα κακό δεν μας προξένησαν. Τους εχθρευόμαστε διότι απλά πέτυχαν σε κάτι που εμείς αποτύχαμε ή δεν τολμήσαμε να προσπαθήσουμε.

Δεν φταίνε οι άλλοι για τους κακούς λογισμούς μας. Φταίει η καρδιά μας που είναι γεμάτη εμπάθεια και εγωισμό. Έχουμε δώσει μια υπεραξία στον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να απαξιώνουμε την επιτυχία των άλλων. Γι’ αυτό και τους αποκαλούμε «τυχερούς» ή λέμε ότι τα βρήκαν εύκολα στη ζωή κτλ.

Δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι κάποιοι ίσως είναι καλύτεροι από εμάς, ότι είναι πιο έξυπνοι, πιο εργατικοί, πιο συνετοί, πιο αποτελεσματικοί.

Ακόμα κι αν έρθει η επιτυχία από «τύχη» σε κάποιον, εάν δεν είναι άξιός της, γρήγορα θα την χάσει.

Το θέμα όμως είναι εμείς τι κάνουμε για την ζωή μας, για τους στόχους μας και τα όνειρα μας. Μην συγκρίνουμε την ζωή μας με τις ζωές των άλλων για να απογοητευόμαστε αλλά για να προβληματιζόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι.

Δεν είναι το ζητούμενο να νικήσουμε τους άλλους, αλλά να νικήσουμε τον κακό, τεμπέλη και εγωιστή εαυτούλη μας που όλα τα θέλει εύκολα και γρήγορα.

Χρειάζεται κόπος και χρόνος, επιμονή και υπομονή, θέληση και σύνεση, αποφασιστικότητα και σταθερότητα.

Κι να αυτό ισχύει για τους κοσμικούς στόχους μας, ένα περισσότερο ισχύει και για την πνευματική μας προκοπή.

Μην σπαταλάς την ζωή σου αναθεματίζοντας τις ζωές των άλλων. Η λύση δεν βρίσκεται στην κακία και την εμπάθεια.

Ειρήνη θα βρεις, όχι πολεμώντας τους άλλους, αλλά όταν τα βρεις με τον εαυτό σου και αποδεχτείς ποιος είσαι και ποιες είναι οι δυνατότητές σου.

Αρχιμανδρ. Παύλος Παπαδόπουλος

© Copyright 2023 π. Αντώνιος Μπεζαΐτης, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη Back To Top