Loading...

Πρόσκληση

Η Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία» του Ιδρύματος Νεότητος

και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σας προσκαλεί στην Εσπερίδα που

διοργανώνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων με θέμα

Η σχέση ανδρών και γυναικών στον 21ο αιώνα

Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών

την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, 17.30 21.00, στο Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

17.30 Έναρξη: Χαιρετισμοί από τους επισήμους

18.00 Η σχέση ανδρών και γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες. Προβλήματα και προβληματισμοί από την οπτική των Θρησκειών

Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Ραββίνος Ισαάκ Μιζάν

18.40 Συζήτηση

19.00-20.00 Υποστηρίζοντας την οικογένεια. Διαπαιδαγώγηση και πρόληψη της κρίσης

Χρήστος Καρακόλης Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

Μαριλίν Πιζάντε Ψυχολόγος

Δρ. Μαρία Σιδηροπούλου Εκπαιδευτικός

Μωυσής Ταραμπουλούς Φοιτητής Ψυχολογίας

20.00 Συζήτηση

Την εκδήλωση συντονίζει η κα Βάσω Κόλλια πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων- Mέλος της Δ.Επιτροπής της Υπ.Γυναικείων θεμάτων της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών- Μέλος ΔΣ Κέντρου Μελέτης για το Φύλο και την Ισότητα

Δυστυχώς η επικαιρότητα των τελευταίων μηνών ξεσκέπασε με τα πιο μελανά χρώματα τα αδιέξοδα και την βία  που υπάρχουν στις σχέσεις  ανδρών και γυναικών. Αδιέξοδα που συζητούνται ευρύτατα από τους κοινωνικούς επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Αν και έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στην κρίση του θεσμού της οικογένειας, παραβλέπουμε ότι η οικογένεια δεν είναι μόνο θεσμός αλλά σχέσεις ανθρώπων. Σχέσεις ανάμεσα σε ενήλικες διαφόρων ηλικιών, σχέσεις ανδρών και γυναικών, σχέσεις ενηλίκων και ανηλίκων

Παράλληλα πρέπει να σταθούμε με μεγαλύτερη επιμονή στο χώρο της οικογένειας και να τον μελετήσουμε με προσοχή σαν πεδίο σχέσεων και λιγότερο ως θεσμό. Θα διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα των σχέσεων ανδρών και γυναικών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών οι  στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο  είναι βασική αιτία για την υποτίμησή της και την άσκηση βίας σε βάρος της. Τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίας τα οποία συχνά οδηγούν είτε σε μόνιμες αναπηρίες είτε και στο θάνατο ακόμα δείχνουν την οξύτητα του προβλήματος.

Η βαθιά ανασφάλεια που προκαλούν οι ταχύτατες αλλαγές, η αμφιθυμία μπροστά στην ανάληψη ευθυνών και ο πόνος ανεκπλήρωτων προσδοκιών συνεισφέρουν εξίσου με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα στην κρίση των σχέσεων ανδρών και γυναικών στην οικογένεια και στον δημόσιο χώρο.

Τα προβλήματα της κρίσης των ενδοοικογενειακών σχέσεων, της ενδοοικογενειακής βίας, της συμφιλίωσης της οικογένειας με την εργασία, της αντιμετώπισης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης του ανθρώπου κα, δεν είναι τοπικά αλλά αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.

Είναι ποιμαντική ανάγκη να εμβαθύνουμε στις αιτίες που επιδρούν αρνητικά στις οικογενειακές σχέσεις και με την ευθύνη του επιστημονικά τεκμηριωμένου θεολογικού λόγου να συμβάλλουμε στην παγκόσμια αναζήτηση θέσεων και προτάσεων που αντιμετωπίζουν αλλά κυρίως προλαμβάνουν τα προβλήματα βίας και ανισοτήτων ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα.

Τα προβλήματα αυτά όπως προαναφέραμε δεν είναι τοπικά αλλά οικουμενικά. Αφορούν κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τον τόπο που ζει. Ανεξάρτητα από την θρησκεία στην οποία πιστεύει. Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της Εκκλησίας αλλά και των  Μονοθεϊστικών θρησκειών στην διερεύνηση των προβλημάτων αυτών; Είναι δυνατό ο θρησκευτικός λόγος να «κινητοποιήσει την κοινωνική δράση και μάλιστα με την διερεύνηση μιας πιθανής συμβολής σε συνεργατικές πρωτοβουλίες παγκοσμίου ενδιαφέροντος»[1];

Η Εκκλησία της Ελλάδος με ποιμαντική ευθύνη, ευαισθησία και επιχειρήματα  παρεμβαίνει ήδη διοργανώνοντας δράσεις με την πεποίθηση ότι η κοινωνική διδασκαλία των Αγίων μας αποτελεί ασφαλή οδό για να συμβάλλει στον σύγχρονο προβληματισμό στα θέματα αυτά.

Πρωτοστατεί επίσης στον διάλογο των θρησκειών στην πατρίδα μας ο οποίος οδηγεί στην διατύπωση προτάσεων, πρωτοβουλιών και σχεδίων δράσης με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των στερεοτύπων, την ανισότητα και την βία σε βάρος της γυναίκας.

Το Συνέδριο με θέμα «Γυναίκες στην σκιά της βίας, η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών» που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στο διάστημα 28-30 Σεπτεμβρίου 2018, από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών θεμάτων και καταστάσεων, την Γεν.Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως, την Ι.Μ.Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών και την Υπ.Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογενείας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την συμμετοχή των τριών Μουφτειών της Θράκης αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας των Μονοθεϊστικών θρησκειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων βίας.

Η επιτυχία του Συνεδρίου αλλά και οι μεταγενέστερες κοινές προσπάθειες όπως η υπογραφή της Διακήρυξης κατά της ενδοοικογενειακής βίας (28 Νοεμβρίου 2019) ενθαρρύνει την συνέχιση του διαλόγου και με την Εβραϊκή κοινότητα.

Τι προτείνουμε

Με δεδομένο ότι τα προβλήματα αυτά συνδέονται:

Α. Με την νοηματοδότηση του βίου

Β. Με το αίτημα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σεβασμού.

Γ. Την  δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της ανισότητας,

Δ. Την  ευθύνη των θρησκειών να υπογραμμίσουν και να αναφερθούν στην ηθική διάσταση των προβλημάτων, η συνάντηση μας  θα έχει σαν σκοπούς:

1.Την θεολογική προσέγγιση των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα που προαναφέραμε. Η πρόταση μοιάζει να μην λαμβάνει υπόψη την γνώμη των ειδικών. Αυτή όμως έχει ειπωθεί και κατατεθεί σε πολλά επίπεδα. Δεν παραβλέπεται αλλά την προϋποθέτουμε ως εργαλείο μελέτης της πραγματικότητας. Η θεολογική όμως προσέγγιση ελάχιστα έχει διερευνηθεί. Είναι σημαντικό μαζί με την Ορθόδοξη Χριστιανική θεώρηση να παρουσιαστεί και η Ιουδαϊκή Παράδοση στα θέματα αυτά. Οι θρησκείες δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα λαμβάνοντας μέτρα στο επίπεδο των πολιτικών, έχουν την δυνατότητα όμως να δημιουργούν νοηματοδοτικό πλαίσιο και αντίστοιχες υποδομές βοήθειας.

Τον διάλογο ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς και φορείς του δημοσίου για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Την διερεύνηση του τρόπου κατανόησης των αιτίων των προβλημάτων από τις θρησκείες του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού των οποίων πιστοί κατοικούν στην Ελλάδα και την καταγραφή των θέσεων που οι θρησκείες εκφράζουν, για την θέση της Γυναίκας στις κοινότητές τους και την κοινωνία, τις σχέσεις ανδρών και γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης του ανθρώπου.

Την οργάνωση ενός ευρύτερου δικτύου ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ανάμεσα σε Υπηρεσίες Ι.Μητροπόλεων που δραστηριοποιούνται  στα θέματα αυτά, σε Συνοδικές Επιτροπές και των  εκπροσώπων των Ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας με την συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας.

[1] Χρ.Τσιρώνης Θρησκεία και Κοινωνία στη Δεύτερη Νεωτερικόττητα. Λόγοι διάλογοι και αντίλογοι  στο έργο του Ul. Beck εκδ. Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη, χ.χρ. σελ 236

© Copyright 2023 π. Αντώνιος Μπεζαΐτης, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη Back To Top