Loading...

Υλικά

1 κιλό φύλλο κρούστας (καλύτερα τα λεπτά για γλυκά)

500ml καλαμποκέλαιο (ή μισό μισό με ελαιόλαδο)

800 γρ. καρύδια κοπανισμένα, ανακατεμένα με 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα και 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη

600 γρ. νερό

200 ml μέλι

Εκτέλεση

Αλείφετε ένα ταψί με καλαμποκέλαιο και στρώνετε 7 φύλλα κρούστας ελαφρώς τσαλακωμένα που έχετε λαδώσει και ραντίσει με λίγο νερό.

Συνεχίζετε βάζοντας εναλλάξ λαδωμένα φύλλα και καρύδια, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης. Στο τέλος στρώνετε 5-6 φύλλα χωρίς καρύδια.

Χαράζετε το γλυκό με κοσφτερό μαχαίρι στο μέγεθος των κομματιών που θέλετε να βγάλετε. Ψήνετε αρχικά το γλυκό στους 250° C και ύστερα στους 200º C για μία ώρα. Αν το γλυκό κοκκινίσει γρήγορα, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.

Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5'-6' να δέσουν. Όταν ο μπακλαβάς κρυώσει, περιχύνετε με το σιρόπι και το αφήνετε για αρκετές ώρες μέχρι να το σερβίρετε. Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με φλούδα εσπεριδοειδών ή 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ, που θα προσθέσετε αφού ετοιμαστεί.

© Copyright 2023 π. Αντώνιος Μπεζαΐτης, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη Back To Top