Γνωστή και ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, η Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά μέρη της Ελλάδας. Είναι το μέρος που γράφτηκε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της Επανάστασης σύμφωνα με μία από τις πιο διαδεδομένες εξιστορήσεις στην Ελλάδα. Κατά άλλους, μπορεί αυτό να είναι απλώς ένας θρύλος αλλά δεν παύει πάντα αυτή η Μονή της Ελλάδας να προκαλεί δέος είτε στον επισκέπτη είτε σε όσους τη θαυμάζουν από φωτογραφίες.
Μονή Αγίας Λαύρας: Ο θρύλος και η σπουδαία στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης
Η Αγία Λαύρα, λοιπόν, αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μονές όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βρίσκεται χτισμένη περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων στους πρόποδες του όρους Βελιά, λίγο χαμηλότερα από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο.
Η ιστορική μονή των Καλαβρύτων έγινε ευρύτερα γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σύμφωνα με μία εκδοχή που έχει υποστηριχθεί και θεωρείται ως ο θρύλος της Αγίας Λαύρας η Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο εν λόγω μοναστήρι Καλάβρυτα. Τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση, αυτή η εκδοχή ήταν που γνώρισε μεγάλη διάδοση και απήχηση και άρχισε να διαδίδεται.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η θρυλική σκηνή αναφέρεται σε πλήθος πηγών και οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της αναπαράχθηκαν μαζικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στις 10 ή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αγία Λαύρα σημαντική σύσκεψη, παρουσία του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού και πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με τη στρατολογία αγωνιστών.
Σήμερα ο πλέον πολύτιμος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821. Είναι στην πραγματικότητα η πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκεται μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821.
Τέσσερα πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για την Μονή της Αγίας Λαύρας
Η αρχική θέση της Μονής όταν χτίστηκε δεν ήταν εκεί αλλά περίπου 300 μέτρα πιο νοτιοδυτικά στη λεγόμενη θέση Παλαιομονάστηρο, όπου και σώζεται το πρώτο Καθολικό της Μονής.
Κατά διαστήματα προσκολλήθηκαν σ' αυτήν μικρότερες Μονές (Αγία Τριάς, Φιλοκάλη κ.ά.) με αποτέλεσμα στη μεγαλύτερη ακμή της να έχει περίπου 1000 μοναχούς.
Εκτός από τα πολύ σπουδαία και σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502.