Loading...

Υπάρχουν άνθρωποι που παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά, είδαν εγγόνια αλλά δεν ερωτεύτηκαν o ένας τον άλλον ποτέ,

δεν αγαπήθηκαν ποτέ πραγματικά. Ζούσαν σε ένα σπίτι, παρόντες σωματικά αλλά απόντες ψυχικά και πνευματικά. Στην ουσία την οικογένεια την έβλεπαν σαν εταιρεία. Να παντρευτώ να κάνω παιδιά , εγγόνια , εξοχικά, να περάσω καλά και όλα ωραία. Ουσία και βάθος…Μηδέν…

Ένας γάμος που θα τον “φάει” η φθορά και όλα θα μείνουν εκεί. Βλέπουμε, δυστυχώς τον άλλον σαν το μέσο για να ικανοποιήσουμε κάποιες εγωϊστικές μας επιθυμίες και όχι ως έναν συνοδοιπόρο με σκοπό τη σωτηρία και τον παράδεισο. Είναι και αυτό μια μορφή κολάσεως.

Η ένωση έγινε για κάποιους ιδιοτελείς σκοπούς. Ενώθηκαν δύο ναρκισσισμοί και το αποτέλεσμα έρημος, κενό . Δεν άκουσε ποτέ ο ένας σ’ αγαπώ από τον άλλον. Έφτιαξαν ντουβάρια, χωράφια, αλλά το λουλούδι του γάμου τελικά δεν άνθισε. Η γυναίκα ήθελε να γίνει μάνα και ο άντρας ήθελε απλά κάποια δίπλα του. Μια σχέση, ένας γάμος χωρίς ουσία, χωρίς νόημα χωρίς προορισμό. Μόνο για κάποια κοινωνιολογικά "πρέπει" και τίποτα άλλο.

Ήθελε ο ένας να περάσει καλά σε βάρος του άλλου και όχι διακονώντας τον άλλον. Πολλοί γάμοι γίνονται διότι στην ουσία ο ένας θέλει να καλύψει τις επιθυμίες του και βρίσκει κάποιον  άλλο που θα τις κάνει πραγματικότητα. «Θέλω να σε παντρευτώ για να κάνω οικογένεια, για να κάνω παιδιά, για να έχω κάποιον δίπλα μου». Δηλαδή αν δεν κάνεις οικογένεια; Αν δεν έρθουν παιδιά; Αν αρρωστήσει ο άλλος ; Αν αλλάξει η ζωή σας μετά από ένα τροχαίο;

Θέλω να σε παντρευτώ διότι είσαι ο άνθρωπος που θέλω να βαδίσω μαζί του τον δρόμο του αγιασμού και της σωτηρίας. Θέλω να σε παντρευτώ γιατί σε αγαπώ χωρίς γιατί, θέλω, διότι, επιθυμίες και προσδοκίες. Θέλω να σε παντρευτώ διότι θέλω να πάμε την αγάπη μας στον Χριστό με όποιο κόστος. Είτε με ένα παιδί, είτε με πολλά παιδιά, είτε με άρρωστα παιδιά, είτε με καθόλου παιδιά, είτε με εσένα άρρωστο.

Θα είμαι δίπλα σου μέχρι θανάτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θέλω να είμαστε σε ένα σπίτι σαν δύο ξένοι, αλλά σαν δύο αιώνια αγαπημένοι. Θέλω να σε παντρευτώ διότι σε αγαπώ. Χωρίς γιατί, διότι, προσδοκίες, επιθυμίες. Δεν περιμένω να κάνουμε παιδιά ή τα παιδιά να δώσουνε νόημα στη ζωή μας, αλλά το νόημα είναι ο Χριστός ο οποίος είναι και η θεμελίωση της αγάπης μας. Ό,τι άλλο έρθει ή δεν έρθει εμείς: «Τὰς κεφαλὰς ἡμῶν τῷ Κυρίῳ κλίνωμεν».

Μην ξεχνάμε έχουμε και αυτούς που κάνουν παιδιά ενώ είναι σε κατάσταση διαζυγίου γιατί έτσι θεωρούν ότι θα δώσουν νέα πνοή στον γάμο ή ο ένας να ασχολείται με το νέο μέλος της οικογένειας για να μην βλέπει τον άλλον. Εγκληματικές ενέργειες. Βλέπουμε το παιδί σαν παιχνιδομηχανή επειδή εμείς είμαστε ανίκανοι να πάρουμε σωστές και ορθές αποφάσεις.

Είναι πανέμορφος ο γάμος, τα παιδιά, τα εγγόνια, αυτά που θα δημιουργήσουμε. Αν όμως ο τρόπος υπάρξεως όλων αυτών δεν είναι ο αγιασμός και η σωτηρία, τότε σκόνη και θρύψαλα. Χωρίς Χριστό η ταινία απλά θα λήξει με ένα θλιβερό ΤΕΛΟΣ. Καμαρώνουν πολλοί για αυτά που έκαναν στη ζωή τους αλλά στην πραγματικότητα φύτεψαν λουλούδια στην άμμο χωρίς να τα ποτίσουν, καταλήγοντας να υπερηφανεύονται για ένα νεκροταφείο πραγμάτων. Αν οι επιθυμίες μας δεν έχουν προορισμό τον ουρανό τότε θα ζούμε μια πνευματική ζωή χτισμένη στην άμμο. Τι να τα κάνω τα παιδιά τα εγγόνια, τα εξοχικά όταν μέσα μου έχω ένα κενό , μια θλίψη και δεν νιώθω τίποτα για τον άνθρωπο που παντρεύτηκα;

Να αγκαλιάζετε συχνά τον άνθρωπό σας μέσα στην ημέρα, να του λέτε λόγια αγάπης και τρυφερότητας. Μην παντρευτείς γιατί πρέπει, γιατί θες να καλύψεις διάφορες επιθυμίες σου. Να παντρευτείς διότι ο άλλος είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ σου μέσα στην αιωνιότητα.

Ας ανοίξουμε την πόρτα στον Κύριο για να κάνουμε μαζί του την έρημο της ζωής μας Παράδεισο ώστε να γίνει κομμάτι του ουρανού.

Με λίγα λόγια…..Γάμος για τα μάτια του κόσμου ή για τη δόξα της αιωνιότητας και της αγάπης του Θεού;

Καλές επιλογές….

π.Σπυρίδων Σκουτής

Πηγή:  euxh.gr

© Copyright 2023 π. Αντώνιος Μπεζαΐτης, εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη Back To Top